Cautare rapida

  • Bujii incandescente si bujii scanteie. Cand si cum trebuie inlocuite ? BUJII INCANDESCENTE SCINTEIE.jpg
  • Bujii incandescente si bujii scanteie. Cand si cum trebuie inlocuite ? Bujii scanteie.jpg
  • Bujii incandescente si bujii scanteie. Cand si cum trebuie inlocuite ? Cand se schimba bujiile.jpg

Bujii incandescente si bujii scanteie. Cand si cum trebuie inlocuite ?

Bujia este o componenta foarte importanta a motorului insa deseori ignorata, putini soferi fiind obisnuiti sa verifice periodic bujiile si sa le schimbe la fel ca si pe orice alte piese consumabile ale unui autovehicul.

In functie de tipul de motor al masinii exista 2 tipuri de bujii: bujii incandescente la motoarele diesel si bujii cu scanteie la motoarele pe benzina.

Daca la motoarele pe benzina, bujiile cu scanteie funcționeaza in permanenta și asigura aprinderea benzinei la fiecare ciclu al pistonului, la cele pe motorina bujiile incandescente au doar rolul de a aprinde combustibilul o singura data, in momentul pornirii la rece a acestuia.

Rolul bujiei cu scanteie este acela de a genera scantei care mai apoi aprind amestecul de combustibil la baza fiind cei doi electrozi izolati intre ei printr-un material ceramic.

Bujiile incandescente pentru motoarele diesel sunt fie bujii incandescente cu tija de metal, fie bujii incandescente ceramice. Motorul diesel spre deosebire de cel cu benzina nu are nevoie de scanteie aprinderea acesteia facandu-se prin compresia mare a motorului.

Varful bujiei incandescente se incalzeste la 800 de grade Celsius in doar cateva secunde si functioneaza pana ce temperatura din camera de ardere ajunge la valori optime ajutand astfel combustibilul sa se aprinda.

Cand trebuie schimbate bujiile?

Bujiile cu scanteie trebuie schimbate dupa aproximativ 30.000 km (sau chiar mai devreme, daca acestea nu mai dau randament). Obligatoriu se schimba toate odata.

O bujie incandescenta trebuie schimbata  atunci cand se arde sau la aproximativ 65.000 de km. De preferat, dar nu obligatoriu ca si in cazul bujiilor cu scanteie, este sa se schimbe toate, atunci cand s-a ars una din ele.

Atunci cand un automobil este condus cu precadere pe distante scurte, sau cand motorul este utilizat foarte des la capacitate maxima, intervalul de inlocuire al bujiilor trebuie sa fie mai scurt decat cel recomandat.

Cum se monteaza o bujie?

Sa montezi o bujie la o masina nu este o operatiune complicata, nu implica o manopera speciala din partea mecanicului. Ea ar putea fi realizata si de catre o persoana ce nu are o pregatire tehnica la baza atata timp cat se respecta ordinea in care au fost montate vechile bujii.

Pozitiile si prizele urmeaza o ordine a aprinderii, iar daca pozitiile sunt puse in prizele gresit, se poate  stica motorul. Pentru a preintampina orice defectiune ulterioara si a fi siguri ca nu gresiti recomandarea nostra este sa apelati totusi la un mecanic autorizat.

Semnale ca bujiile trebuie inlocuite:

- Masina porneste greu la temperaturi scazute si elimina un fum negru

- Aparitia urmelor de ulei sau grasime pe bujii poate insemna ca motorul are probleme

- O bujie fisurata indica o caldura excesiva la motor

- Uzura excesiva a bujiilor duce la o compresie incompleta si la cresterea consumului de combustibil

Ca sa eviti defectiuni mai complicate la motor si implicit cheltuieli mai mari, sfatul nostru este sa verifici la timp starea bujiilor. Pretul bujiilor poate varia intre 10-30 de ron in functie de tipul lor (bujie scanteie sau incandescenta) si de producator (BOSCH, NGK, DENSO, etc). Asadar, costurile de inlocuire fiind relativ mici este pacat sa distrugi motorul.

Pentru a identifica exact care sunt bujiile compatibile masinii tale te ajutam gratuit cu identificarea acestora folosind seria de sasiu a masinii (VIN) pe care o gasesti la punctul E in talon.

Cere o OFERTA si te ajutam cu preturi speciale de la producatori consacrati : BOSCH, DENSO, NGK, etc. pentru toate modelele de autoturisme: AUDI, SKODA, VOLKSWAGEN, BMW, SEAT, RENAUL, CITROEN, FORD, OPEL, etc.

https://ahlauto.ro/subcategorie/piese-auto/piese-auto-piese-sisteme-de-aprindere-scanteie-incandescenta

Share:
Comentarii
Scrie un comentariu

Abonare newsletter

Am citit si sunt de acord cu Termeni si conditii ahlauto.ro