Cautare rapida

  • SONDA LAMBDA. Simptome si cauze ale defectarii Sonda lambda DENSO.jpg
  • SONDA LAMBDA. Simptome si cauze ale defectarii Denso-Oxygen-Sensors-.jpg

SONDA LAMBDA. Simptome si cauze ale defectarii

Ce este sonda lambda si la ce foloseste?

Sonda lambda /senzorul de oxigen este un senzor care masoara nivelul de oxigen din gazele evacuate, contribuie la reglarea injectiei, dar si la controlul consumului mai mic de combustibil prin reglarea amestecului combustibil -oxigen.

Masinile moderne au doua sonde lambda, una montata pe galerie, inainte de catalizator, iar a doua montata dupa catalizator. Acest senzor este foarte important pentru funcţionarea catalizatorului, care in lipsa ei nu isi poate efectua activitatea optima de curatare.

In cazul unei defecțiuni a sondei lambda, unitatea de comanda a motorului primeste date incorecte despre calitatea gazelor de esapament și corecteaza amestecul in mod gresit. Acest lucru duce la funcționarea neuniforma a motorului.

Tipuri de sonde lambda:

- Sonda lambda cu mufa directa (direct fix). Acest tip de sonda vine cu un conector OEM montat, este gata de instalare

 

- Sonda lambda universala. Acest tip de sonda are un sistem patentat de conectori, care permit instalarea. Sistemul de conectori este etans, protector impotriva contaminarii si rezistent la efectele temperaturilor extreme si ale vibratiilor motorului. Sondele lambda universale ofera performante foarte apropiate de cele ale sondelor din prima dotare /fabrica. Avantajul acestui tip de sonda este pretul mai mic decat al celor cu mufa directa aftermarket sau al celor OE.

Simptomele unei sonde lambda defecte

Se recomanda verificarea sondei lambda la fiecare 2-3 ani de utilizare a masinii si inlocuirea ei in cazul in care apar probleme de functionare.  Avand in vedere conditiile extreme in care functioneaza (temperatura, coroziune, contaminare) durata de viata a unei sonde lambda este limitata la 65000 – 80000 km.

Testarea nu este complicata dar se face obligatoriu in service şi de catre personal calificat. O sonda defecta poate fi detectata rapid si usor cu un volt-ohm-metru digital, dar una lenta poate fi diagnosticata numai cu un osciloscop sau un scopmetru profesional.

O cauza comuna pentru o sonda Lambda defecta este acumularea unor depuneri (vapori de apa, rugina, ulei, particule solide sau praf excesiv) si contaminarea sa cu diverse impuritati (plumb reziduuri de combustibil).

Simptomele unei sonde lambda defecte pot fi: cresterea consumului de combustibil, aparitia vibratiilor cand motorul este la relanti, oprirea motorului, turatie instabila sau foarte ridicata, accelerari slabe sau discontinue ale motorului.   

Trebuie retinut faptul ca neschimbarea la timp a unei sonde lambda cu defect poate duce la avarii la motor si chiar la topirea interna a catalizatorului.

Cum se schimba o sonda lambda?

Sonda lambda se inlocuieste prin scoaterea mufei (in cazul sondelor cu mufa directa) si desurubarea ei cu o cheie tubulara speciala.

Demontarea sondei lambda dintr-o teava de esapament corodata poate fi uneori mai dificila (se recomanda a se da cu spray contra ruginii cateva zile la rand inainte de inlocuire).

La montarea unei sonde noi, ungeti filetul cu o pasta rezistenta la temperaturi ridicate pentru a facilita pe viitor demontarea. Ulterior montarii sondei noi, se va conecta testerul de diagnoza, se vor sterge erorile de bord si se vor verifica parametrii sondei nou montate.

Inlocuirea unei sonde lambda defecta cu una noua rezolva problema doar pe jumatate. La fiecare inlocuire a unei sonde lambda trebuie sa se asigure ca s-a identificat cauza defectului. Pentru a inlatura cauza defectului sondei lambda este recomandat sa se verifice: bujiile, injectoarele, etansarea lichidului de racire, etansarea uleiului.

Cat costa o sonda lambda?

Pretul unei sonde lambda variaza in functie de producator, marca si modelul masinii tale. Cele mai ieftine incep de la aprox 90 ron. Vezi AICI o parte dintre modelele noastre.

Cei mai buni producatori de sonde lambda sunt Denso, Bosch si NGK, ei fiind si principalii producatori de prim montaj OE.

Ai nevoie de o sonda lambda NOUA? Te ajutam cu cele mai bune preturi ! Alege marca si modelul masinii AICI

Solicita oferta sau suna-ne 0722360531!

Share:
Comentarii
Scrie un comentariu

Abonare newsletter

Am citit si sunt de acord cu Termeni si conditii ahlauto.ro